List Prezidentke Slovenskej Republiky

Dňa 8. mája udelila prezidentka republiky Z. Čaputová štátne vyznamenania in memoriam trom predstaviteľom Bielej légie A. Tunegovi, A. Púčikovi a E. Tesárovi. Po opakovanej kritike v médiách od niektorých historikov a politikov vyjadrila nedávno ospravedlnenie za chybu v procese schvaľovania. 

V reakcii na vzniknutú situáciu Správna rada Nadácie Tunegu, Púčika a Tesára adresovala prezidentke Z. Čaputovej list, ktorým vyjadruje prekvapenie a sklamanie nad útokmi na spomínané rozhodnutie vyznamenať troch mladých ľudí, ktorí v zápase s komunizmom priniesli tú najvyššiu obeť – vlastný život. 

“Pravda – to sú fakty. Sme presvedčení, že profesionálni historici pracujú s faktami a dôkazmi, nie predsudkami a klamstvami. Treba rozlišovať medzi pravdou a obžalobným spisom, medzi faktami a ideológiou. Zatiaľ sme sa však pri kritike dozvedeli len o predsudkoch a obvineniach, ktoré vytvárajú kontroverziu. Paušalizované a nepotvrdené obvinenia neobstoja vo svetle pravdy a spravodlivosti,” hovorí na margo kritikov predseda Správnej rady Ján Figeľ.

Ako dodáva,  “rozhodnutie prezidentky považujeme naďalej za správne a spravodlivé. Sme presvedčení, že kontroverzia vyvolaná niektorými kritikmi pomôže lepšie spoznať pravdu o Bielej légii a o slovenskom zápase za slobodu a demokraciu.”

Predstavitelia NTPT sa nevyhýbajú poznaniu pravdy. Ak sú akékoľvek dôkazy proti Tunegovi, Púčikovi a Tesárovi, radi sa ich dozvedia. Aj preto Nadácia pripraví v najbližšom období odbornú diskusiu na túto tému. 

Nadácia tiež zverejnila výzvu na svojej stránke www.ntpt.sk, aby svedkovia a pamätníci činnosti Bielej légie ohlásili svoje informácie alebo dokumenty na adrese nadacia@ntpt.sk. Následne tieto príbehy  spracujú historici alebo študenti.

Môže sa Vám ešte páčiť...