Súboj o Ďumbier zviedli v dramatickom finiši Dlugosz s Hlavčom

Aj napriek chladnému počasiu sa na štart druhého ročníka horského behu Dotkni sa kríža postavilo takmer tri krát toľko pretekárov ako počas jeho premiéry. Okrem Slovenska prišli na tento nízkotatranský beh aj pretekári z okolitých krajín a to z Poľska a Maďarska. Beh Organizátorom behu je Nadácia Antona Tunegu.

Na 65 pretekárov čakalo 6,7 km stúpania s 960 metrami prevýšenia. Bežalo sa od chaty Trangoška, cez Chatu M.R. Štefánika až k spomínanému dvojkrížu na Ďumbieri s nadmorskou výškou 2.043 m.n.m.

O dramatickosť pretekov sa v jednotlivých kategóriách postarala vysoká úroveň prihlásených bežcov. Súťažilo sa celkovo štyroch. Ženy seniorky (50+) ovládla s časom 1:19:00 hod. Drahomíra Popracová. V mladšej kategórii junioriek sa dramatický zápas o pódiové umiestnenie odohrával až do cieľa. S výborným časom 1:02:03 hod. sa najrýchlejšou ženou stala Katka Paulíniová.

Medzi mužmi zvíťazil v kategórii seniorov (50+) Csaba Németh z Maďarska s časom 52:44 minút. Absolútnym víťazom sa stal obhajca minuloročného prvenstva Andrzej Dlugosz, ktorý vylepšil svoj traťový rekord o takmer 4 minúty na čas 42:56 min. Tesne za víťazom len so šesť sekundovým rozdielom zaostal Slovenský pretekár Jozef Hlavčo.

Ocenenie víťazov prebehlo na Chate M.R. Štefánika. Finančnú odmenu a spomienkové trofeje odovzdal pretekárom Alojz Hlina, predseda kresťanských demokratov a autor myšlienky spolu s členom správnej rady nadácie Ivanom Štefancom. Ako spomenul počas odovzdávania cien: „Hlavným motívom tohto behu je okrem športového zážitku a budovaniu rešpektu k prírode aj symbolická spomienka na 30. výročie vynesenia dvojkríža kresťanskými demokratmi na Ďumbier. Kresťanská demokracia má svoje nezastupiteľné miesto v spoločnosti.“ Už teraz sa tešíme na tretí ročník!

Môže sa Vám ešte páčiť...