Cena Nadácie Antona Tunegu pozná svojich držiteľov

Pri príležitosti 25. výročia založenia Nadácie Antona Tunegu sa v Bratislave uskutočnilo slávnostné podujatie, na  ktorom boli odovzdané ceny nadácie  osobnostiam kultúrneho a spoločenského života s cieľom vyzdvihnúť ich prínos pre slobodnú a demokratickú spoločnosť.

Vyhlásenie výsledkov bolo verejné na základe spoločného výberu 11-člennej výberovej komisie, v ktorej mali zastúpenie mienkotvorné osobnosti z politického a kultúrneho života. Navrhnutých bolo celkovo 24 osobností v dvoch kategóriách – mladá angažovaná osobnosť a osobnosť, ktorá inšpiruje alebo vychováva mladých.

Cenu získala v prvej kategórii Monika Hricákova, správkyňa domu Quo Vadis v Bratislave. Ten vytvára priestor pre stretávanie sa a formáciu mladých ľudí bez ohľadu na ich presvedčenie. V druhej bol ovenený František Neupauer, predseda občianskeho združenia Nenápadní hrdinovia a zakladateľ Múzea zločinov komunizmu.

„Cieľom ocenenia je zviditeľniť a podporiť úsilie zvlášť mladých ľudí, ktorí častokrát na úkor svojho pohodlia, času, či verejného ocenenia sa obetujú pre spoločné dobro a pre spravodlivosť v našej spoločnosti. Chceme tým povzbudiť mladých ľudí k odvahe a statočnosti vo verejnom živote, lebo je to dôležité pre upevnenie slobody a demokracie,“ hovorí Ján Figeľ, predseda správnej rady Nadácie Antona Tunegu, ktorý ocenenia odovzdával spolu s Milanom Tunegom, bratom popraveného Antona Tunegu, a s Ondrejom Krajňákom, bývalým predsedom ÚPN.

„Zámerom bolo pripomenúť príbeh Antona Tunegu a jeho spolužiakov ktorí v mladom veku 25 rokov položili svoj život za svoj odpor voči nastupujúcemu totalitnému režimu. Živým svedectvom tejto doby bol aj prítomný žijúci brat Antona Tunegu, Milan,“ dodáva riaditeľ NAT Marek Degro.

Môže sa Vám ešte páčiť...