Zákaz bohoslužieb je porušením ústavného práva

(Zdroj: Dustin Shum/South China Morning Post via Getty Images)

Škodí spoločnosti, kto siaha na jej duchovný život a poškodzuje jej duševné zdravie,“ uviedol Ján Figeľ v liste premiérovi Igorovi Matovičovi a členom vlády.

Zákaz verejných bohoslužieb považuje predseda Správnej rady Nadácie Antona Tunegu a expredseda KDH Ján Figeľ za porušenie ústavného a medzinárodného práva. Žiada preto vládu, aby upravila pravidlá COVID automatu tak, aby sa zachovalo právo občanov na uplatňovanie slobody náboženského vyznania alebo viery a ich prejavenie. Zároveň podal v tejto veci podnet Európskemu súdu pre ľudské práva v Štrasburgu a tiež generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, aby ho postúpil Ústavnému súdu SR.

Ústavný zákon neumožňuje vláde podľa Figeľa prijať zákaz verejných bohoslužieb, čiže faktické zatvorenie kostolov. Odvoláva sa tiež na to, že ústava explicitne potvrdzuje náboženskú slobodu ako základné ľudské právo. Rovnako aj Európsky dohovor o ľudských právach garantuje aj kolektívnu formu uplatňovania náboženskej slobody.

Figeľ argumentuje, že duševné zdravie je základným predpokladom fyzického a celkového zdravia človeka. „Škodí spoločnosti, kto siaha na jej duchovný život a poškodzuje jej duševné zdravie,“ uviedol v liste premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO) a členom vlády. Upozornil tiež, že v pandemickej situácii nie sú v žiadnom susednom štáte uplatňované tak striktné opatrenia vo forme zatvorených kostolov ako na Slovensku.

Rozumným a jednoduchším východiskom môže byť podľa neho prijatie nevyhnutných protiepidemických opatrení štatutárnymi orgánmi cirkví a náboženských spoločnosti po dialógu s kompetentnými štátnymi orgánmi a v zhode s verejným záujmom.

Pôvodný text (TASR): https://www.teraz.sk/slovensko/figel-oznacil-zakaz-verejnych-bohosl/532266-clanok.html

Celé znenie listu nájdete tu: https://www.janfigel.eu/single-post/list-vlade-slovenskej-republiky-3-3-2021

Prikladáme aj podnet na Generálnu prokuratúru v tejto veci.

Titulná fotka: Dustin Shum/South China Morning Post —Getty Images

Môže sa Vám ešte páčiť...